Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház | Kirándulás egy hatalmas területen!

by - október 01, 2020


Sziasztok!

Talán Ti is emlékeztek még az ígéretemre, miszerint nyaralós bejegyzéssorozatot készítek Nektek! Nos nem felejtettem ám el, hogy még 2 rész hátra van ebből a cikksorozatból, úgyhogy ugyan egy kisebb kihagyás után, de annál boldogabban hozom Nektek a következő részt!

Az augusztus végi nyaralásunk legfőbb úti célja Sopron volt, de mi ennek ellenére nagyon is igyekeztünk kimozdulni a városból! Az egyik leglenyűgözőbb, és káprázatosabb túra a Fertőrákoson tett kirándulásunk volt, ami főleg a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat foglalta magába. Pár évvel ezelőtt már jártam ezen a területen, de ennek ellenére még most is lenyűgözött a komplexum monumentalitása, és különleges kialakítása, pláne, hogy azóta a látogatásom óta a helyszín rengeteget fejlődött!

Ha érdekel Titeket, hogy miért volt olyan különleges ez a túra, és kirándulás, vagy szeretnétek a helyről olvasni esetleg programajánló szempontjából, tartsatok velem ebben a bejegyzésben!


Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház területe alapvetően 3 részből állt, a témapark a tanösvény és a barlangszínház. Ezek közül az előbbi kettő tavasztól őszig, csak időszakosan tart nyitva az odaérkezők számára! A komplexumot 2013 - ban kezdték el felújítani, így ennek a beruházásnak köszönhetően tekinthetünk meg egy nagyobb kiállítást, amely két egységből áll.: Egy őslénytani bemutatóból, és egy a lajtamészkő hasznosításával foglalkozó egységből. 

Természetesen a kőfaragás is rendkívül érdekes, és különleges, illetve hasznos is, de nekem valahogy jobban tetszett a kiállítás őslényeket bemutató része. A hatalmas kőbarlangokban egy lenyűgöző, hűvös és kellemes atmoszférában demonstráltak az odaérkezők számára egy - egy életnagyságú bálnát, őscápát és delfint, illetve ezen élőlények környezetét.

Én mindig is nagyon szerettem a tengerek élővilágát, és minden élőlényt ami a vizekhez kapcsolódik, úgyhogy számomra ez valami elképesztő volt. Tényleg úgy éreztem, mintha én is jelen lennék ezekben a régi időkben, és ehhez az élményhez még az is hozzájárult, hogy egy hatalmas teremben egy monumentális vetítést láthattunk a régi korról. A lajtamészkő kiállítást legfőképpen a nagymamám végett látogattam meg, mert ő nagyon érdeklődő a témával kapcsolatban. Itt különböző kőtömböket, bányászati és faragási eszközöket, illetve szokásokat tekinthettünk meg. Apukám például szintén nagyon tetszett az, amivel ez a rész foglalkozott, olyannyira, hogy néha még a fényképezőgépem is a keze ügyébe keveredett! 

A túránk utolsó részét a Barlangszínház megtekintése jelentette, amit anyukám várt nagy izgalommal, ami nem is csoda, mert a színház története igazán érdekes! A továbbiakban erről mesélnék Nektek. 

A helyszín érdekességét, és alkalmasságát először Dohnányi Ernő karmester, zeneszerző látta meg, majd 1937 - ben Kóh Ferenc fedezte fel magának a kőfejtő érdekes tulajdonságát. Ferenc tapasztalta ki azt, hogy egy előadás fellépőinek, illetve a nézőközönségnek, hogy a legjobb elhelyezkedni ezen az adott területen. Az első előadást pedig 1937. június 27- én tartották a Barlangszínház területén, mindössze 50 filléres jegyáron, 1500 fős nézőközönség előtt. 

A sikeres előadásokat csak egy valami zavarhatta meg, ez pedig nem volt más, mint az időjárás, ezért született terv arra, hogy a kőfejtő kivájt csarnokai funkcionáljanak színházteremként. A színházat végül Várady György alapította, s összesen 743 férőhellyel számoltak. Az első előadást 1970 - ben tartották, majd egy nagyobb felújítást követően 1985 - ben már világítással és padlófűtéssel ellátott nézőtérről élvezhették a műsorokat a látogatók.


A Fertőrákosi barlangszínház mai kinézetét egy Európai Uniós felújítást követően kapta, s mára már 760 férőhellyel, és mindenféle korszerű egy modern színháznak megfelelő innovációkkal várja az odaérkezőket. Az elmúlt időszakban például többször megtekinthető volt a helyszínen a Győri Filharmonikus Zenekar is!

Cikkem legutolsó részében egy kicsit személyesebb vizekre eveznék, és két mókás történetet mesélnék el Nektek a kirándulásunkkal kapcsolatban! Az egyik ne más, mint az, hogy a család minden tagja legyőzte a kisebb tériszonyát, úgyhogy ha valaki ezzel küzdd látogasson el ide, mert a szépséges táj, és a kíváncsiság segít abban, hogy az ember ezzel a problémával megbirkózzon!
( Nyilván a kisebb mértékű tériszonyra gondolok.) 

A másik sztori pedig a helyszín egy különleges részét, egy kutat, amelyet a színházház épületéből kijőve találtok meg ajánl a figyelmetekbe. Ha ebbe a kútba vizet öntetek, akkor hallani fogjátok, hogy milyen sok ideig tart még megérkezik a folyadék a kút aljára, illetve, hogy a ,,becsapódáskor" milyen különleges hangot adnak a vízcseppek! Nekünk ezt egy teremfelügyelő néni ajánlotta nagyon aranyosan a figyelmünkbe.


Remélem, hogy tetszett Nektek ez az élménybeszámoló, illetve kigyönyörködtétek magatokat ezekben a már - már kissé őszi hangulatú képekben!

A komplexum honlapján pontos információkat találtok a nyitva tartásról, úgyhogy azt mindenképpen lessétek meg mielőtt ellátogatnátok ide. Igyekeztem röviden, de korrektül ízelítőt adni Nektek afelől, hogy mi vár rátok, ha ellátogattok erre a helyre. Szerintem mindenképpen érdemes ezt az úti célt kitűzni az utazós bakancslistátokra. Ha pedig van lehetőségetek egy színházi előadást is végignézni, az minden csodával felér!Egyébként ki az, aki már járt erre? :) 
Xoxo: Fanni ❤


You May Also Like

0 megjegyzés