Kirándulás az Esterházy - kastélyban | Eszterháza ,,Tündérvilága "

by - szeptember 08, 2020Sziasztok!

Emlékeztek még az első élménybeszámolómra, amit a családi nyaralásunkról írtam? Most elhoztam Nektek a bejegyzéssorozat második részét, amely az Esterházy – kastély gyönyörű területét, és Eszterháza " Tündérvilágát " fogja bemutatni, s már előre látom, hogy kicsit hosszabb lesz, mint az eddigi bejegyzések!

Először is meg kell hagyni, hobby fotós szemszögből nézve ez volt az a nap, amikor nem tudtam eltenni a kamerát egy pillanatra sem, a gyönyörű tájak, és építészeti stílusok végett! A kastélynak Fertőd városa ad otthont, ami a szálláshelyünktől körülbelül 40 percnyi autóútra volt található. A kastély az oda érkezőket tárlatvezetéssel, és egyéb programokkal például lovashintózás , vagy kisvonatozás várja. Az alábbiakban elmesélném Nektek, hogy melyek azok az élmények, amelyeknek részese lehettem!


Először szeretném pár szóban leírni Nektek a kastély történelmét. A komplexum Fertődön található, ami az egykori Süttör helyén fekszik. Régen itt egy vadászkastély állt, amit Esterházy Miklós alakíttatott át, így 1766 - ra kialakult az új kastélyegyüttes, amely körül egy új település Eszterháza született meg! Eszterháza ma már Fertőd egy településrésze. A monumentális kastélyt a Nemzeti Kastélyprogram keretében újították fel, ez a mozzanat adta azt a csodálatos kinézetet, amit ma is megtekinthetünk, s Ti is láthattok a képeken. A komplexum barokk - rokokó stílusú, s a felújítás során a dísztermet, a belső udvart, illetve a szobáit is renoválták. A díszterem különlegessége, hogy összenyitható a Haydn - teremmel, amely hangversenyeknek, és koncerteknek is otthont ad. 

Látogatásom során alkalmam volt részt venni egy tárlat vezetésen, aminek keretén belül szinte az összes fentebb említett helyszínt megnézhettük, részletesebb, történelmi információkkal fűszerezve. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a tárlat során kötelező volt a maszk viselése, úgyhogy nagyon - nagyon melegem lett már a kirándulás végére, ( De higgyétek el így is megérte! ). Az idegenvezető kis létszámú csoportokban kalauzolja az odaérkezőket, így teljesen jól hallható, és végigkövethető a tárlat. Mi a kastély megnézését egy kültéri programmal zártuk, ami nem volt más, mint a már említett lovashintózás, melynek során a kellemes ügetés közben a zsoké elképesztően érdekes információkat osztott meg velünk a kastély kertjéről. Sokan nem is tudjátok, de bő egy évig lovagoltam, amikor is egy baleset végett abba kellett hagynom ezt a sportot. A szívem szakadt meg, hiszen mindig nagy álmom volt ebben a sportágban tevékenykedni, így ebből kifolyólag mindig nagyon boldog vagyok, ha van lehetőségem ezekkel a csodaszép állatokkal találkozni.

A legutolsó programként a komplexum egy különleges részét a Rózsakertet, más néven Eszterháza " Tündérvilágát " látogattuk meg. Ezt a csodát Cziráky Margit grófnő – IV. Esterházy Miklós herceg felesége álmodta és építtette meg. A csodaszép rózsák májustól szeptemberig bontják bimbóikat, s több mint 8000 rózsatő pompázik ez idő alatt. A kertet 2015 - ben állították helyre, s ekkor lett részese egy pavilon, egy kereszt lugasos rendszer, és több nemesített rózsafaj is a helyszínnek. 


Számomra lenyűgöző volt ennyi rózsát egy helyen látni, hiszen akik követnek a következő platformokon,  azok tudják, hogy hatalmas nagy virágrajongó vagyok. Az illatuk, a színeik, és mindaz amit ezek a szépségek szimbolizálnak - merthogy mindegyik szín mást jelent - , lenyűgözőek  a számomra. 


Szerintem sejtitek, hogy ezt az élményt miért szerettem volna megosztani Veletek! Bátran mondhatom, hogy annyira nagyon ámulatba ejtő, és tartalmas helyszín Fertőd,  hogy  az elképesztően lenyűgöző. A rózsakert végett természetesen az említett időszakban érdemes menni, de higgyétek el az élmény anélkül is teljes, szóval egy szép őszi, vagy téli kirándulás is mindenképpen megéri ezen a tájon. 


Túránk végén a kastély parkjában lévő mini cukrászdát látogattuk meg, ahol egy frissítő limonádé mellett, megkóstoltuk az Esterházyak kedvenc ínyencségét, ami nem volt más, mint az Esterházy - torta. Ez nagyon üdítő élmény volt az akkori nyári, meleg időben!

Remélem, hogy tetszett Nektek ez a kis programajánló és élménybeszámoló és szívesen szemezgettek a képekkel! Aki esetleg lemaradt a nyaralásos élménybeszámolóim első részéről az itt megtekintheti ( Persze csak akkor, ha tetszenek neki ezek az írások! ).Ti jártatok már az Esterházy - kastélyban? 

😊


Xoxo: Fanni ❤


You May Also Like

0 megjegyzés