Ocean Orchids Szlovénia

by - augusztus 16, 2020


Sziasztok!

Egy nagyon szép program, és utazás ajánlót szeretnék Veletek megosztani, ami a szlovéniai Ocean Orchids orchidea farmról szól! A csodálatos hely Szlovénia északkeleti részén Dobrovnikban található, s több mint 2 millió orchidea kap életet évente. Sétánk során rengeteg fajjal, és színvilágú, formájú növénnyel találkozhattunk.
Kisgyermekként már jártam itt egyszer, de az vagy 11 éve volt, akkoriban nem emlékeztem pontosan erre a gyönyörre, amit most éltem meg. Fotózni igen nehezen tudtunk egy kis technikai baki végett, de azért igyekeztem Nektek szép képeket készíteni.

Az orchidea farm színes fajain kívül egy trópusi kerttel is bővelkedik, ami több mint 1500 négyzetméteren keresztül mutatja be a trópusi éghajlatok élővilágának növényfajait, mintegy 900 egzotikus faj jelenlétével. Az épület 6 méter magas, és egy csodálatos vízesésnek is otthont ad. Mindemellett olyan különleges fajokat láthattunk, mint például a húsevő növény, vagy a bromélia.Természetesen az ott lévő atmoszféra, és hőmérséklet is megegyező a trópusokéval, a séta során érezni lehetett azt a tipikus hűvös hangulatot. Én amúgy is nagy orchidea rajongó vagyok, de szerintem kivétel nélkül bárkit lenyűgöznének ezek a természeti csodák, vagy a fejünk felett kanyargó szépségek.

Sajnos nem bírtam ki a látogatásunk során, hogy ne válasszak valamit magamnak, így két páratlan orchideával és egy orchideás fülbevalóval tértem haza. Az orchideák közül az egyik egy nagyon különleges faj, hiszen egy hatalmas virágot hoz csak. Azt tapasztaltam amúgy, hogy az itt vásárolt fajok jóval tartósabbak, és gyümölcsözőbbek, mint az egyéb boltokban vásároltak. - Na persze ez nem azt jelenti, hogy ott nem érdemes ezen szépségeket megvenni, de vicc nélkül azt mondom, hogy a kintről hozott darabok, hosszabb életűek voltak.


A hazánkban legelterjedtebb orchidea egyébként a pillekosbor vagy más néven lepkeorchidea, ami a kosborfélék családjába tartozik. A lepkeorchideák egyébként India, Délkelet-Ázsia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Észak-Ausztrália területén őshonosak. Ezek a fajok hosszú száraikkal, és száruk felső részén hozott számtalan virágukkal gyönyörködtetik gazdáikat. Fajtól függően, télen, ősszel, tavasszal és nyáron is pompázhatnak. Gondozásuk teljesen más bánásmódot igényel, mint a többi növényé, ezért sokan ódzkodnak a tartásuktól. Fontos, hogy mérsékelten és lágy vízzel öntözzük őket, és megfelelő helyet keressünk nekik; ez általában egy kellemes meleg környezetet jelent. A számtalan macera ellenére szerintem végképp megéri egy ilyen gyönyörűségbe befektetni, hiszen virágzó ékessége lehet otthonunknak.Ha tehetitek akkor pedig látogassatok el Ti is a Dobrovnikban lévő Ocean Orchids orchidea farmra, hogy felejthetetlen élményben és látványban legyen részetek!
Ti szeretitek az orchideákat? 
Esetleg gyűjtitek őket?
Xoxo: Fanni ♥

You May Also Like

0 megjegyzés