#karanténinterjúk | Záró Rész | Dr. Veszelszki Ágnes : Karanténszótár

by - július 26, 2020

könyvajánló


Sziasztok!

Biztosan Ti is emlékeztek még az elmúlt hónapok nagy kedvenc cikksorozatára, a #karanténinterjúkra. Aki esetleg nem tudja, miről van szó, az itt meglesheti őket! Egy szónak is száz a vége, rengeteget gondolkodtam, és ötleteltem azon, hogyan zárjam le ezt a bejegyzéssorozatot. Mindenképpen szerettem volna valami összefoglaló jellegű cikket írni róla, mert szerintem a méltó lezárás is része egy tartalmas és klassz projektnek.
Nagy örömömre szolgált, hogy végül sikerült egy felettébb helyénvaló és gondolatgazdag befejezést kitalálnom ennek az interjúsorozatnak. 
Mindehhez az ihletet Dr. Veszelszki Ágnes (nyelvész, közgazdász, újmédia-kutató) Karanténszótár című könyve adta meg. A könyv az ezen újszerű és lelassult helyzet során létrejövő új szavakat és kifejezéseket gyűjti össze, az év januárjától júliusáig terjedő időszakáig. Valós példamondatokat és magyarázatokat is találhatunk benne az új szavakra, az ún. neologizmusokra.

A kiadvány a szerző szerint kór- és kordokumentumként funkcionál, így ezen műfaj jellegzetességeit hordozza magában. 400 szó vagy kifejezés szolgál ezen időszak lenyomataként, amelyek rendkívül széles skálán mozognak, hiszen a szlengtől a hivatali nyelvig megtalálhatunk közöttük elemeket. A szavak gyűjtése és a szómagyarázatok megalkotása 2020. július 3-án zárult.


ESSZÉ A KARANTÉNSZÓKINCSRŐL

A könyv elején egy frappáns esszé vár minket az elmúlt időszak új kifejezéseivel tűzdelve. Az esszék sorra veszik a COVID 19 és a karanténidőszak legújabb és bizonytalanabb élethelyzeteit, az élet különböző, érintett területeit.
Számomra ezek közül a legkedvesebb az a rész volt, amely azt taglalta, miképpen tudunk megküzdeni a távolság okozta problémákkal, hiszen vannak az életben olyan programok, tevékenységek, amelyek során a találkozás, az egy légtérben lévő tartózkodás elengedhetetlen volt egészen a pandémiáig, amikor mindezekre kreatív, új megoldások születtek.


A társasági összejöveteleket, programokat a legtöbben online szervezték meg: ilyen volt például az, hogy lehetett ,,onlinekocsmázni vagy videóinni – felülettől függően – a skype- vagy zoom-kocsmában” (Veszelszki, 2020. p. 14). Egy másik, véleményem szerint minden korosztály számára fontos terület, a sport terén is új szokások alakultak ki, amit a következő mondat is példáz: ,,Nem lesz itt már summer body, megtalált engem is a karanténháj” (Veszelszki, 2020. p. 14).

Ahogy fentebb olvashattátok már, a Karanténszótár első lapjain ízelítőt kapunk magából a szótárrészből, amely az új szavakat és kifejezéseket tartalmazza.


A SZÓTÁR 
A kór- és kordokumentum egészen A-tól Z-ig gyűjti össze az új neologizmusokat, amelyek jelentését dr. Veszelszki Ágnes, a Corvinus-egyetem oktatója meg is magyarázza az olvasói számára. Célszerű és tömör leírásokat találunk egy-egy új szó vagy kifejezés után, így a már éppen olvasni tudóktól az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatja saját kedvencét.

Úgy gondoltam, hogy én is megmutatom Nektek azt a három szót, amely a leginkább megragadta a figyelmemet, s emlékezetes marad számomra.

 fotelkonferencia: Az online térbe helyezett konferencia, ahova a nappali kényelméből is be lehet jelentkezni. Ma is részt vettem egy fotelkonferencián. (Veszelszki, 2020. p. 25) 

Ez a kifejezés azért lopta be magát a szívembe, mert éppen az első állásinterjúmra készültem a karanténidőszak idején, így én is résztvevője voltam egy fotelkonferenciának.

 V generáció: → vírusgeneráció A koronavírus és annak kezelése olyan történelmi esemény lehet, amely önjogán képezhet egy teljesen új, V generációt a most 14–25 év közötti fiatalokból – állítja Szabó Andrea. (Veszelszki, 2020. p. 65)

Az új kifejezés magába foglalja a szót: generáció. Első egyetemi projektemet tavaly szeptemberben a generációk kommunikációjáról írtam, ami nagyon komoly kihívás volt friss egyetemistaként. A projekt alatt több könyvet és tanulmányt olvastam a generációk kialakulásáról és jellemzőiről, így egy kicsit közelebb kerültem ehhez a témához. Lehet, hogy néhány év múlva már a V generáció is kutatható lesz?

 víruspara: A vírus és a fertőzés miatt kialakult pánik, félelem. → koronapara Vírusparában vagyok, maradok itthon. (Veszelszki, 2020. p. 66)

Ha őszinte leszek magamhoz és hozzátok, akkor be kell valljam, hogy nagyon hipochonder vagyok. Ezáltal a víruspara nálam már a pandémia első fellebbenéseinél jelentkezett.


3 szó a 400-ból, s megannyi újítás, megannyi új jelenség, kutatható-vizsgálható terület. Ijesztő, meghökkentő, de mégis zseniális és lenyűgöző ezeket az új dolgokat, kifejezéseket egy helyen látni. Talán ezen gyűjtemény nélkül bele sem gondoltunk volna abba, mennyi minden változott meg életünkben az elmúlt hónapok során. 

A Karanténszótár évek múlva is tükrözni fogja ezt az időszakot: általa talán gyermekeink, unokáink és dédunokáink számára is elérhető lesz mindaz, amit a COVID-19 hátrahagyott. Remélem, hogy meghoztam a kedveteket a könyv elolvasásához vagy áttekintéséhez, mert higgyétek el, valóban érdemes!

Köszönöm, hogy a #karanténinterjúk során velem tartottak, és figyelemmel követtétek azokat az érzéseket, amiket mások átéltek. Merész, rizikós ,,vállalkozás” volt számomra mindezt becsempészni egy lifestyle / beauty blog sorai közé. 

A lezáráshoz köszönöm az ihletet és az ötletforrást Dr. Veszelszki Ágnes értékes könyvének, amelyhez a legnagyobb elismerésem és gratulációm!


Üdvözlettel: Fanni

You May Also Like

0 megjegyzés