#karanténinterjúk | Első Rész

by - április 20, 2020


Sziasztok!

Elsőként Pannával (19)  találkozhattok a blogomon, az új cikksorozat a #karanténinterjúk keretein belül. Panna érettségi előtt áll, szabadidejében pedig egy ifjúsági alapítványnál tevékenykedik,és a jelenlegi helyzetben a háttérből segíti az önkéntesek munkáját. Az interjú során ezekről a dolgokról kérdeztem Pannát.

𝒦𝑒𝒹𝓋𝑒𝓈 𝒫𝒶𝓃𝓃𝒶!

Köszöntelek a blogomon, és nagyon örülök, hogy elvállaltad a megkeresést. Kérlek mutatkozz be Nekünk pár sorban!
,, Végzős gimnazista vagyok, és a közgazdasági egyetemre felvételizem idén. Az állandó nyüzsgés adja nekem az energiát, ez visz színt az életembe. Nem tudok sokáig egy helyben ülni, ebből kifolyólag eleinte borzasztóan éltem meg ezt a bezártságot. Ennek ellenére mindig próbálom két oldalról is megvizsgálni a dolgokat, keresve benne a pozitívumot. Ha motivációra vágyom, vagy szürkébb napjaim vannak kiskutyámtól mindig megkapom az energiát. 😊 Ő az örök boldogságom.”

Panna kiskutyája valóban nagyon aranyos, képek alapján is egy igazi szeretetgombóc, és amint hallhatjátok kis dolgokban is meg lehet találni az örömöt magunk körül, csak keresni kell! Most azonban egy kicsit komolyabb vizekre eveznék. 


Említetted, hogy épp felvételi előtt állsz, mit gondolsz a következőkről? Az érettségi, és az utolsó középiskolás hetek mindenki életében meghatározó, és szívhez szóló élmények.  Véleményed szerint mennyire befolyásolja a jelenlegi helyzet a felkészülést, valamint pótolhatók lesznek - e az elmaradt közös programok?

,, Bárhogy is próbálnám szépíteni semmiképp sem. Már több tanárral beszéltük mekkora buli lesz szerenádkor, viszont ez most egy az egyben elmarad. Mikor elmúlik a veszélyhelyzet biztos össze fog ülni az osztály egy bankett - szerű találkozásra, de az nem lesz ugyanolyan. Az iskola keresi a megoldást a ballagás megszervezésére online.
Akárhogy is nézzük, ha belegondolunk, közel sem hozza ugyanazt az élményt videochaten meghallgatni az igazgatónő majd két évfolyamtársam beszédét, mint szép ruhában, virágcsokorral fizikailag együtt a többi végzőssel utoljára végig sétálni a folyosókon.

Az utolsó hajrában a felkészülés sokaknak óriási probléma lehet. Mi még a szerencsésebb régióba tartozunk, ahol a távoktatás könnyebben kivitelezhető. El sem tudjuk képzelni, hogy a rászorulóbb területeken hogyan tudják kellően felkészíteni a diákokat.”

A felkészülés mellett Panna, a Lélektér Alapítvány tagjaként egy a médiában kevésbé látható területen, az önkénteskedés háttérből való megszervezésében is tevékenykedik.
Az interjú során megkérdeztem, hogyan zajlik a háttérmunka?   

,,A Lélektér Alapítvány többször vett már részt  jótékonysági gyűjtéseken. Karácsonykor a koraszülött osztálynak gyűjtöttünk a karácsonyi vásárban, igazából mindig van olyan hely, ahol jól jön egy kis támogatás. Ez a helyzet ismét elhozta magával az összefogás szükségét.
Veszprémben rengeteg az idős, akiknek nincs hozzátartozója, hogy bevásároljon, viszont nem tenné kockára az egészségét sem, így betartja a #maradjotthon-t. 

Veszprémben, már 120 fiatal gyűlt össze, akik a mindennapi bevásárlást, gyógyszerek beszerzését, postát intézik a veszélyeztetett korosztály számára. Ők mind ki tudják pipálni a napi jó cselekedetet. Az önkéntes toborzás egyaránt folyt Facebookon és iskoláknak küldött leveleken keresztül, s vele párhuzamosan az idősek figyelmének felhívására is sor került, hogy éljenek bátran ezzel a lehetőséggel. Azóta pedig a folyamatosan beérkező kérések rendszerezése és elosztása a feladat.”

Ahogy Panna említette már régebb óta tagja ennek a szervezetnek, arra voltam kíváncsi, hogy ténylegesen mi motiválta, amikor az alapítványhoz csatlakozott?

,, Ez valószínű elcsépelten fog hangzani, de nekem tényleg örömet okoz ez a tevékenység. Feldobja a napom, hogy mással jót tehetek. Úgy tudnám megmagyarázni, karácsonykor én sokkal izgatottabb vagyok, amikor a család bontja a tőlem kapott ajándékot, mint amikor én bontom.”Ebben a helyzetben kétségkívül szükség van, ilyen látásmóddal rendelkező személyekre, azonban kortársaid közül rengetegen megijedtek a ,, rendkívüli érettségi” miatt.
Benned is kavarognak hasonló érzelmek?

,, Először is mindenképp elmondanám, hogy én is óriási érzelmi hullámzáson megyek keresztül, mint ahogy ebben a helyzetben valószínűleg a legtöbben. Egyik nap úgy érzem, a világ összes fájdalmát cipelem,  és senkihez nem szólok hangulat lesz úrrá rajtam, a következőn pedig béke, boldogság és rózsaszín felhők. De ez teljesen normális jelen helyzetben.”


Mit tanácsolnál azoknak, akik ugyanebben a cipőben járnak?

,, Mindenkit hirtelen ért ez az érettségi felállás, viszont a hosszas huza-vona után, már lehet, hogy tudunk konkrétumokat. Nálunk is többen szoronganak amiatt, hogy a távoktatás nem elég hatékony, és nem lesz elég a sikeres felkészüléshez. Nem is sorolnám, hogy milyen belső stresszt okozhat ilyen körülmények között  bemenni az iskolába, és napokon keresztül írni az érettségit."Pár pozitívumra viszont felhívnám a figyelmet! 😊

  • Ha csak 10 fő lesz egy teremben kevesebb orrfújás, csokibontás és külső zaj fog megzavarni minket a munkában. 😊
  • Az írásbelik után, ugyan nem mehetünk sehova, de már végleg szabadok leszünk.
  • A ballagáson nem kell a huszadik, a nevét sem tudom nagynénivel is ezer fotót készíteni.
,,Mindenkinek, aki hozzám hasonló helyzetben van azt üzenem, hogy fel a fejjel! Pont van még két hete felkészülni annak, aki eddig még nem tette meg. Két hét csak elég megtanulni a történelmet, vagyis én ebben bízom.”


Azt hiszem, az olvasóim nevében is megköszönhetem Pannának a naprakész, és tartalmas válaszokat. Átfogó képet kaptunk arról, hogyan oszlassuk el az érettségivel szembeni kételyeinknek, és miként lássuk meg a helyzet ,, napos oldalát”. Említésre került az, hogy hol tudunk mi is segítséget nyújtani, illetve milyen úton – módon.

Köszönöm Pannának, hogy a vendégem volt, s ezáltal megosztotta Veletek tapasztalatait!
További sok sikert, és rengeteg boldog kiskutyás napot kívánok Neked!

A sorozat következő részével, pénteken várlak Titeket!

XoXo: Fanni 💕

/ A sorozatban szereplő interjúk, természetesen online módon, s nem személyes találkozás útján készülnek!/ 

You May Also Like

0 megjegyzés