Hétvégi Kimozdulás

by - december 15, 2017


December második hétvégéje egy igazi karácsonyi kalandot tartogatott számomra. 
A sulim szervezésében ellátogattunk Grazba - mondanom sem kell , hogy az ott található karácsonyi forgatag egy ilyen karácsonymániásnak, mint én maga a mennyország. Másfelől ennék a lehetőségnek, még azért is örültem, mert ritkán akad alkalmam ilyen helyre eljutni. 
Szóval fogtam magam és a kis karácsonyi pulcsimat és zoknimat, szőrmés sapimat és mindenféle kérlelés nélkül, szombat reggel útnak indultam.


Pontosan 12 órára értünk oda, a gyönyörű kis városkába. 
Már a busz út varázslatos látványt tárt a szemünk elé; minden olyan havas volt, mint egy ,,winter wonderland''. 

Ám amikor leszálltunk, kissé meglepődtem, ugyanis az elképzeléseimtől eltérően egy teljesen más jellegű utcakép fogadott. - Egy aranyos és otthonos városkában éreztem magam , ami még is emberek sokaságától nyüzsgött. A legfurább még is az volt, hogy a boltsorok között, egy ,,sín'' nélküli, szinte szellemként suhanó villamos közlekedett, ami nagy veszélyt jelentett elvarázsolt fejem számára. 

Kirándulásunkat egy kisebb túrával kezdtük; megmásztuk a Schlossberg óratornyot. A hosszú út után ez igen nagy kihívás volt; de a toronyhoz érve lélegzetelállító kilátás és egy különleges katakombában lévő karácsonyi vásár fogadott minket-így teljesen megérte, a sok fáradalmat. A legbohókásabb dolog itt nem volt más, mint egy kupac Alpaka; cukiság faktorral az egekben.


Ezt követően, átmentünk egy a Mura két partját összekötő és a várost ketté szelő hídszerű építményen , amelyen egy karácsonyfa vásár és egy nagyon menci étterem volt található.
Mire átértünk már mindenki nagyon éhes és szomjas volt, így tettünk egy megállót az első forralt boros, töltött krumplis bodegáknál. Akinek ez nem nyerte el tetszését, alig 3 saroknyira perecek sokaságával találkozhatott. Én is megkóstoltam egy csokival bevont, Mozart marcipánnal töltött változatot, a barátnőm pedig egy pizza krémeset. A körülbelül egy nagy tányér méretű perec 3.60€ - ért maximálisan megérte.


A többi árus között nézelődve, rájöttünk arra, hogy itt étel és italon kívül nem nagyon lesz más; ezen meg is lepődtem, hiszen Bécsben csecsebecsék sokasága lepi el a karácsonyi vásárt. Másfelől a dolog érthető is volt, hiszen a Hauptplatz  környéke körül és körül van véve kisebb nagyobb bevársárlóközpontokkal, úgyhogy lehetséges , hogy ezek nagyban elvonják a nézelődők figyelmét a karácsonyi vásárról! 

Ilyen például a K&O , ahová Nati barátnőm tanácsára néztünk be: 
,, Mindenki olyan szatyorral jár tuti olcsó és menő bolt"


Az áruházba belépve ráeszméltünk, hogy ez egy több emeletnyi csillogással átszőtt Harrods másolat, ami egyáltalán nem a mi pénztárcánkra lett szabva. Persze minden eladó helyes volt, és minden vásárlónak forralt bort ajánlottak.

A dolognak két haszna volt: az egyik , hogy lélegzetelállító karácsonyi hangulat árasztotta el az egész központot, a másik pedig, hogy egy hatalmas karácsonyfa előtt fotózkodhattunk, apró táblákkal , melyeken minden nyelven rajta volt a Boldog Karácsonyt felirat! 

Miután kibámészkodtuk magunkat, és végig lifteztük az összes emeletet, utunkat egy nekünk való kis boltban folytattuk, ahol mindenféle csecse-becsét vásároltunk. 
Én szokás szerint egy hatalmas hógömböt választottam, ami nem mellesleg zenél is, és mindössze 10€- ba került (ez egy olcsó szerzeménynek mondható). 


A továbbiakban nem éreztem különösebb késztetést a vásárlásra, hiszen nemsokára Karácsony így nagy spórolásban vagyok, másfelől pedig kissé drágának találtam az ottani árakat.

A körülbelül 3 óra szabadidő hamar elrepült, elkezdtünk fázni, és meglátogattuk az egyik forralt bor árus bodegát. Nati egy kakaót választott én pedig egy narancsos puncsot - Sajnos beletrafáltam a lehető legrosszabb árusba, nem adtak ajándék bögrét és a kiirt árnál 2€-val többet kértek. Javaslat, mindig nagyon figyelmesen nézettek körbe, hol éri meg a legjobban ilyen helyen fogyasztani, sőt általában minden árusnál kaphattok egy kis bögrét Graz felirattal, és díszítéssel ellátva.Ami azt illeti, ezért a hiányosságért a felettébb kellemes narancsos íz legalább kárpótolt.


Ilyenkor már kezdett ránk esteledni, s a város fényei, a suhanó villamos kivilágítása kigyúltak körülöttünk. Egyszerűen csodálatos volt, egy nyüzsgő, karácsonyi filmben éreztem magam - Ahol mindenki rohan, de ugyanakkor észreveszi az ünnep varázsát. Fáradtan, de ugyanakkor rengeteg élménnyel körülbelül 6 óra tájt indultunk haza. 

És magunk mögött hagytuk Graz-ot. 😢


Összességében azt mondanám, ha tehetitek mindenképp látogassatok el ebbe a városkába- még akkor is ha ezt nem éppen Karácsonykor teszitek. Maga az atmoszféra, a hangulat, és a látványosságok is megérnek egy misét!

Én ilyen karácsonyi hangulatban, és csillogásban tértem haza!

💖

You May Also Like

0 megjegyzés